“Een parel in het park”

De Valk wordt ontworpen door BRINK architectuur & stedenbouw BV. Oprichter van dit Rotterdamse architectenbureau is Liesbeth Brink, die hedendaagse woongebouwen in heel Nederland op haar naam heeft staan. Met De Valk zet ze hoog in: ‘Het moet een parel worden.’

HOE IS HET OM DE VALK TE ONTWERPEN?

“Het is een bijzonder leuk en uitdagend project, en heel anders dan alle andere woningbouwprojecten waar wij aan werken. Grondgebonden rijwoningen ontwerpen is voor mij niet nieuw. Maar als die woningen in een park komen te staan, waardoor ze aan alle kanten grenzen aan de openbare ruimte, moet je eigenlijk een heel nieuw woningtype bedenken. Dat gegeven bracht veel vragen met zich mee. Hoe maak je een gebouw dat aan alle kanten interessant is om naar te kijken? Dat allure heeft en het rijtjeswoninggevoel ontstijgt? Hoe ga je om met de behoefte aan buitenruimte, zonder groene ruimte van het park af te snoepen? Waar komt de berging, als je hem niet in het zicht wilt hebben? Hoe creëer je privacy? De ambitie was en ís heel hoog: De Valk zou niet zomaar een gebouw worden, maar een parel, passend bij de schoonheid van het park. Het was geen eenvoudige opgave, en daardoor een heel leuke.”

WAT MAAKT DE VALK BIJZONDER OM TE ZIEN?

“De ambitie om er een icoon van te maken, hebben wij vertaald naar verticale kolommen, die aan de parkzijde, voor de woningen langs, een betonnen pergola met balkons en veranda’s vormen. Deze ritmiek geeft het gebouw een bepaalde statigheid. Ook de gekozen materialen – een licht gemêleerde, witte baksteen, beton met een zandkleurige korrel erin, houten lamellen dragen bij aan een chique uitstraling. Het lichte kleurenpalet geeft het hele gebouw iets fris en sprankelends. Ik zie helemaal voor me hoe het park straks in bloei staat en De Valk staat te schitteren tussen alle bloesems en het jonge blad. Ik denk dat dat een prachtig gebouw wordt.”

HOE HEB JE DE WONINGEN ONTWORPEN?

“Het feit dat het gebouw ín het park komt te staan, heeft het ontwerp van de woningen sterk bepaald. We vinden dat je vanuit de woonkamer het mooiste uitzicht moet hebben. Daarom hebben we deze op de eerste verdieping gesitueerd. Vanaf hier kijk je prachtig weg, het groen in. Via de schuifdeuren kom je op het terras. Vanaf hier kijk je, óver rondhollende honden en kinderen heen, de verte in. De berging bevindt zich in de woning op de begane grond, aan de straatzijde, want deze wilden we niet in het park hebben. De woonkeuken zit ook op de begane grond, tenminste in het basisontwerp, aan de parkzijde. Daar voel je de connectie met buiten doordat de keuken doorloopt in een veranda.

HEB JE VOLDOENDE PRIVACY, ALS JE BUITEN ZIT?

“Goeie vraag. We wilden beslist geen schuttingen tussen de veranda’s: de veranda’s moeten onderdeel zijn van het park. Op je terras op de eerste verdieping zit je meer privé. Deze is ruim: zo breed als de woning en maar liefst drie meter diep. Tussen de terrassen komen plantenbakken met planten, die bij aanplant al op ooghoogte zijn. Er staan ook een aantal klimplanten in, die helemaal naar boven kunnen groeien.”

HOE FLEXIBEL IS DE INDELING VAN DE WONINGEN?

“Dat is het bijzondere van De Valk: we hebben de woningen zo ontworpen, dat je er heel gewoon, maar ook heel uitgesproken kunt wonen. Naast het basisontwerp, waarin de keuken op de begane grond is en de woonkamer op de eerste, zijn er meer opties. Je kunt ook een werkruimte creëren op de begane grond, of een speelkamer, en de keuken naar boven verplaatsen. In een aantal woningen heb je de mogelijkheid om een vide te creëren, en daarmee begane grond en eerste verdieping te verbinden. De vleugelwoningen, in de knik van het gebouw, hebben bovendien een schuine wand, die de woning extra ruimte en een bijzonder karakter geeft. Het is de ideale woning voor wie het leuk vindt om anders te wonen.” HOE DUURZAAM IS DE VALK? “Het gebouw voldoet aan alle duurzaamheidseisen die vandaag de dag aan nieuwbouw gesteld wordt, en meer. Maar wat ik zelf ook heel belangrijk vind, is dat het gebouw mooi zal verouderen. Dat is de reden geweest waarom we ervoor gekozen hebben om de kolommen van de pergola bijvoorbeeld niet te bouwen met hout, wat na verloop van tijd toch gaat verkleuren, maar met beton. Door aan het beton een witte toeslag en een lichte, zandkleurige korrel toe te voegen, krijgt het beton een heel frisse en chique uitstraling!”

WAT WAS JE GROOTSTE UITDAGING TIJDENS HET ONTWERPPROCES?

“Het evenwicht bewaren tussen ambitie en kosten. We wilden een gebouw neerzetten dat bijzonder is en uitstraling heeft, maar ondertussen moesten de woningen óók betaalbaar blijven. Dat we daar goed uitgekomen zijn, daar ben ik enorm blij mee. Ik vind dat ook de ontwikkelaar en de stedenbouwkundige supervisor – West 8 Urban Design & Landscape Architecture – hier complimenten voor verdienen.”

De Valk vanaf het Park

“De indeling is niet in beton gebeiteld”

Roel Vos is als ontwikkelaar bij Heijmans al enkele jaren betrokken bij de ontwikkeling van De Valk. Al die tijd hield hij de iconische waarde en praktisch woongenot strak in het vizier.

HOE LANG IS HEIJMANS AL BEZIG MET DE ONTWIKKELING VAN DE VALK?

“We zijn al sinds 2005 bezig met Nieuw Land van Valk. West 8 Urban Design & Landscape maakte toen het masterplan voor het Leerpark. De Valk moest een gebouw worden, zeiden zij, met iconische waarde. Van meet af aan zijn er heel hoge eisen gesteld aan de beeldkwaliteit van het gebouw. Het moest opvallen, herkenbaar en uniek zijn, van alle kanten te beleven, en zich sterk onderscheiden van de rest van het Leerpark. Eind 2018 heeft die ambitie handen en voeten gekregen. Over het eerste, sculpturale ontwerp dat op tafel lag, hebben we veel discussie gevoerd. De conclusie was: we willen een icoon, maar wél een icoon dat genoeg woonkwaliteit heeft voor de toekomstig bewoners. Dus hebben we het ontwerp aangepast.”

IS HET GELUKT EEN ICOON TE ONTWERPEN, WAAR HET OOK NOG GOED WONEN IS?

“Het ontwerp dat architect Liesbeth Brink voor De Valk gemaakt heeft, beantwoordt helemaal aan de ambitie. Ze heeft een woongebouw ontworpen, dat van alle kanten interessant is om naar te kijken en uitstraling heeft. Bovendien bieden de twaalf woningen die ze ontworpen heeft, volop ruimte en mogelijkheden aan mensen die onalledaags, maar toch betaalbaar willen wonen.”

WAT MAAKT HET GEBOUW ICONISCH?

“De combinatie van de betonnen kolommen aan de parkzijde van het gebouw i.c.m. warme elementen zoals houten lamellen, het materiaalgebruik en het lichte kleurenpalet, denk ik. Hiervoor hebben we ons laten inspireren door de bouw in Zwitserland en Italië, waar je veel lichte stenen en warme houtsoorten tegenkomt. Voor De Valk gebruiken we een wittige gevelsteen met een sierlijk reliëf. Door het beton hebben we een zandkleurige korrel gemengd, wat het geheel net even een verfijndere, vrolijkere uitstraling geeft. De houten lamellen voegen daar nog een extra vleug warmteaan toe.”

WAT ZIJN DE KWALITEITEN VAN DE WONINGEN?

“Wat ik heel leuk vind, is dat de indeling niet in beton is gebeiteld. Er zijn meerdere mogelijkheden, en ik ben heel benieuwd wat de kopers straks kiezen. Dat de woningen ruim elf meter diep zijn en drie woonlagen tellen, is natuurlijk ook uniek. Door de grote raampartijen kijk je vanaf elke verdieping volop het groen in, en komt er veel daglicht naar binnen. Het mooiste van alles is dat je ín het park woont. Zo vrij als een vogeltje, en toch in de stad.”

HOE DUURZAAM IS DE VALK?

“De EPC-eis, oftewel de energieprestatie van een huis, wordt in Nederland steeds verder naar beneden geschroefd. Momenteel moet deze minimaal 0,4 zijn. Met De Valk zetten we een stap extra: wij gaan voor een EPC van 0,25 of lager. Dat doel bereiken we door een combi van factoren: materiaalkeuze, zonnepanelen, goede isolatie en een slimme bouwsystematiek moeten ons naar die 0,25 krijgen.”a